Kredi yapılandırma bilgilerini birçok insan merak etmektedir. Kredi borcu nasıl yapılandırılır, şartları nelerdir? Borç kapatma kredisi veren bankalar nelerdir? Yazımızdan tüm ayrıntılara bakabilirsiniz.
Kredi borç yapılandırması, refinansman olarak da bilinmektedir. Kredi borcunuz için güncel yapılandırma faiz oranları kapsamında yeni bir ödeme planı oluşturulması, kredi borcu yapılandırması olarak bilinmektedir. Kredi yapılandırma işlemini, kredinizi kullanmış olduğunuz bankadan talep etmeniz gerekmektedir. Ardından bankanız mevcut borcunuzu kapanmış gibi gösterecek ve yeni faiz oranları ile yeni bir kredi kullandığınızı varsayacaktır. Bu sayede kredi borcu yeni vade süresi ile ödenecektir. Kredi borcu yapılandırma işlemi, bankanız bünyesinde gerçekleştirebileceğiniz bir işlemdir. Kredisini yeniden düzenletmek isteyen kişilerin tercih edebilecekleri bir diğer seçenek ise borç transferi kredisi kullanmaktır. Borç transferi kredileri farklı bankada gerçekleştirilebilmektedir.
Kredi Yapılandırma Hangi Durumlarda Yapılabilir?
Kredi Yapılandırmak İçin Sağlanması Gereken Şartlar Nelerdir?
Kredi Yapılandırma Süreci Nasıl İlerlemektedir?
Kredi Yapılandırma Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Kredi Yapılandırılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Borç Kapatma Kredisi Nedir?
Borç Kapatma Kredisi Veren Bankalar Nelerdir?
Kredi Yapılandırma Hangi Durumlarda Yapılabilir?
Kredi yapılandırma yapılabilecek durumlar arasında en bilindik durum, kişilerin kredilerini ödemekte güçlük çekmesidir. Bu durumda kredi yapılandırma işlemi, ödeme planını yenilemek için gerçekleştirmektedir. Örneğin, 10 bin TL borcu, aylık 1000 TL taksitle 10 ay ödemesi gereken bir kişi, ödeme güçlüğü içerisine girdiğinde kredisini yapılandırmaktadır. Kredi yapılandırması gerçekleştiğinde kalan borç yeni bir kredi çekilmiş gibi gösterilmektedir. Bu sayede vade süresi uzatılmaktadır.
Kredi yapılandırma işleminin tercih edildiği bir diğer durum ise faizlerin düşmesi durumudur. Faiz oranları düştüğünde mevcut faizlerden yararlanmak için kredi yapılandırma işlemi tercih edilebilmektedir. Bu sayede avantajlı faiz oranlarından yararlanma imkanınız bulunmaktadır.
Bununla birlikte kredi yapılandırması yalnızca kişilerin inisiyatifinde bulunan bir durum değildir. Kredi borcu yapılandırma süreci için bankaya başvuru yapıldığında, banka kendi şartları çerçevesinde bu başvuruyu değerlendirmektedir. Başvurunun olumlu sonuçlanması halinde kişilerin yapılandırma işlemleri gerçekleştirilmektedir. Aksi bir durumda ise kişilerin başvurusunun olumsuz sonuçlandırıldığı taraflarına bildirilmektedir.
Kredi Yapılandırmak İçin Sağlanması Gereken Şartlar Nelerdir?
Kredi yapılandırma koşulları, bankaların kendi kampanyaları çerçevesinde değişiklik gösterebilmektedir. Bu nedenle bu konuda en detaylı bilgiyi alabilmek için bankanız ile iletişim kurmanız gerekmektedir. Kredi borcu yapılandırma işlemi için bankaların talep ettiği koşullar hemen hemen aynıdır. Bunun yanında bankalar avantajlı kredi yapılandırma kampanyaları sunabilmektedir. Bu kampanyalara özel kredi limiti gibi şartlar öngörülebilmektedir. Kredi yapılandırma işlemi için öngörülen genel koşullar şu şekilde sıralanabilmektedir:
– Kişinin kredi borcu için yasal takip başlatılmamış olması gerekmektedir.
– Kişinin düzenli bir geliri olması gerekmektedir. Kredi ancak düzenli gelir sahibi kişilere sağlanabilmektedir. Kredi kullandıktan sonra gelir durumunuz bozulduğunda, banka yapılandırma işlemini olumsuz olarak değerlendirmektedir.
– Kredi yapılandırma işlemi için kişinin kredi notunun kredi çekmeye uygun olması gerekmektedir.
– Kredi yapılandırma işlemi yalnızca kendi bankanız nezdinde sağlanmaktadır. Bu nedenle banka değiştirmek isteyen kişilerin banka transferi kredisi kullanması gerekmektedir.
Kredi Yapılandırma Süreci Nasıl İlerlemektedir?
Kredi yapılandırma süreci şu şekildedir:
– Bankanıza kredi borcu yapılandırma talebiyle başvuru yapmanız gerekmektedir. Bankalar arasında başvuru kanalları değişiklik göstermektedir. Ancak genel olarak başvuruların şubelerden alındığı söylenebilmektedir. Online borç yapılandırma başvurusu alan bankalar da bulunmaktadır.
– Borç yapılandırma başvurusu alındıktan sonra bankanın değerlendirme süreci başlamaktadır.
– Banka koşulları sağladığınızdan emin olduktan sonra kredi başvurunuzu olumlu olarak değerlendirmektedir.
– Ardından mevcut kredinizi kapattığınız ve yeni bir kredi kullandığınız varsayılmaktadır.
– Bu uygulama ile krediniz güncel faiz oranları ile tekrar hesaplanmakta ve ödeme planı oluşturulmaktadır.
Kredi Yapılandırma Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Kredi yapılandırma hesaplaması yapılırken mevcut krediniz, kredinizi kullanma sürecinizde belirlenen faiz oranı ile kapatılmaktadır. Kapatılan kredi yerine güncel yeni bir kredi çekileceği için faiz oranları ve vade süresi gibi parametreler kullanılarak yeniden hesaplanacaktır. Yani bu süreci yeni bir kredi çekme süreci gibi düşünmeniz mümkündür. Bu noktada kredi yapılandırma faiz oranlarının güncel faiz oranlarından farklı olabileceğini bilmeniz gerekmektedir. Yeni krediniz yapılandırma kapsamında kullandırılacağı için hesaplama işlemi gerçekleştirilirken yapılandırma faiz oranı dikkate alınmaktadır. Bankanızda kredi için erken ödeme cezası olması halinde, bu ceza da uygulamaya koyulacaktır.